Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa selhala při zkoušce loajality, zní z Turecka. Západ se radši věnuje čistkám než masakru

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko je přesvědčeno, že za pokusem o puč stojí Západ a stále více a více na něj útočí. Provládní noviny uvedly, že agenti CIA řídili celou akci z ostrova v Marmarském moři, měli poslat miliardy dolarů tureckým vojákům a že USA nařídily tureckým silám zabít prezidenta Erdogana. Cílem propagandy se stalo i Německo v čele s Angelou Merkelovou.

Nedávno turecký deník Islamist Daily označil Německo jako nepřátelský stát a na fotce ke článku byla Angela Merkelové v nacistické uniformě. Prudký nárůst protizápadní kultury je v Turecku široce vnímán, jak informuje prestižní server The Economist.

Jeden z průzkumů zjistil, že 84 procent Turků věří, že v pokusu o převrat má prsty někdo ze zahraničí, Více než 70 procent pak obviňuje USA. Prezident Erdogan se svými ministry varovali, že se můžou vážně zhoršit vztahy s USA, pokud jím nevydají duchovního Gülena, který podle tureckých úřadů stojí za pokusem o puč.

Částečně si za to ale Západ může sám. Podle mnohých kromě Ameriky a Německa čekal zbytek států na to, jak se pokus o puč vyvine a až když to vypadalo, že bude neúspěšný, tak ho odsoudily.

Dále rakouský kancléř v reakci na čistky v Turecku vyzval Brusel, aby pozastavil jednání s Tureckem o členství v EU. K dnešnímu dni se navíc žádná důležitá osoba EU neukázala v Turecku, aby vyjádřila solidaritu s oběťmi. Plánovaná návštěva viceprezidenta USA Joe Bidena je obecně vnímána jako velmi málo a hlavně příliš pozdě.

Turečtí politici obviňují Západ z toho, že si mnohem více všímá drastické reakce vlády, než masakru, který se odehrál při pokusu o převrat. V tu noc zemřelo nejméně 270 osob. Jeden politik, který nechtěl být jmenován řekl, že to Turecko bere jako zkoušku loajality a Evropa při ní selhala.

Erdoganovi rekordně stoupla popularita

Veškerá propaganda proti Západu a podporovatelům Gülena má za následek to, že Erdoganovi se konečně povedlo to, po čem toužil dlouhé roky a nedařilo se mu to. Konečně dokázal dostat většinu Turecka na svou stranu.

Od konce června dramaticky vyrostla prezidentova popularita v zemi, ze 47 procent na rekordních 68 procent. Na masové shromáždění, které Erdogan pořádal, přišel více než milion lidí, včetně lídrů dvou ze tří největších opozičních stran.

Kritika Západu a Gülena, otevřela Erdogaovi dveře k jedné z velmocí - Rusku. Ještě před setkání s Putinem, které proběhlo 9. srpna v Petrohradu, se turecký prezident nechal slyšet, jak si pochvaluje to, že Putin neztrácel čas a ihned nabídl pomocnou ruku.

Pro tuto chvíli se ale podle západního diplomata nemusí NATO obávat toho, že Turecko z aliance odejde. "Putin ale Turecko využije k dalším útokům proti USA a EU, v tom on je nejlepší na světě," dodal diplomat, který nechtěl být jmenován.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy