Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemá to smysl, končíme. OSN zlomila hůl nad Sýrií

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - Podle zmocněnce OSN Staffana de Mistury nemá smysl jednat o humanitární pomoci pro Sýrii, když se v zemi stále bojuje. Dnešní pravidelnou schůzku proto zrušil.

Koordinační schůzky se konají pravidelně každý týden, tu dnešní de Mistura skončil po osmi minutách. Diplomat zopakoval, že OSN potřebuje k zajištění konvojů aspoň osmačtyřicetihodinové příměří. Vyzval strany bojující zejména v Halabu, aby umožnily zásobování civilistů a učinily "humánní gesto".

Další schůzka se bude konat za týden. De Mistura usiluje také o obnovu diplomatických rozhovorů o Sýrii a dnes řekl, že věří, že Spojené státy a Rusko mají stále zájem o nevojenské řešení syrského konfliktu.

Halab je několik týdnů ohniskem tvrdých bojů, ve východní čtvrti města uvázlo bez přístupu k zásobování přes 200.000 lidí. OSN dlouhodobě usiluje o dojednání mimořádného příměří, ale zatím se to nepodařilo. Rusko mezitím oznámilo, že útoky budou každý den na tři hodiny zastaveny, aby se lidé mohli zásobit. Toto řešení OSN i další organizace označují za nedostatečné.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) humanitární pomoc

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy