Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Záběry zkrvaveného syrského dítěte pobouřily svět

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto ČT

Aleppo – Svět obletěla fotka, kterou zveřejnili syrští aktivisté. Zachycuje malého chlapce, který byl zachráněn z budovy zničené při leteckých úderech na Aleppo.

Video a fotografie chlapce, který sedí omráčený a zkrvavený v ambulanci byly hojně sdíleny na sociálních sítích, kde vyvolaly doslova šok a pobouření.

Jasné však je to, že boje mezi syrskými vládními silami podporované ruskými leteckými údery a rebely v Aleppu v posledních týdnech eskalují a v oblasti údajně zůstávají stovky mrtvých.

Video ukazuje chlapce, jak je vynášen z poškozené budovy, zdravotník jej poté posadí na sedadlo v zadní části sanitky. Dítě je pokryté prachem a tvář má od krve. Zdravotník pak opustí vozidlo a chlapec jen tiše sedí. BBC uzdůrazňuje, že jeho pohled je plný „ohromného utrpení".

Chlapec si pak rukou přejede přes obličej a podívá se na krev, která mu na ní zůstala, pak ji otře o sedadlo. Později do sanitky přijdou další dva malé děti a muž, všichni byli zraněni při leteckém úderu.

Fotky a závěry chlapce přinesla téměř všechna média, včetně BBC, CNN, The Guardian nebo The Huffungton Post.

Témata:  Sýrie děti Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy