Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhlásí Ukrajina válečný stav? Situace na Donbasu se zhoršuje

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Podle ukrajinského vedení se napětí v Donbasu nadále vyostřuje. V noci na dnešek byl na bojišti zaznamenán rekordní počet případů ostřelování ze strany proruských separatistů.

"Zaznamenali jsme skoro stovku útoků," řekl při návštěvě Lvovské oblasti na západě Ukrajiny prezident Petro Porošenko.

Šlo přitom nejen o střelbu na frontě z ručních zbraní a minometů, ale také o dělostřeleckou palbu vedenou na ukrajinská velitelská stanoviště a sklady až 20 kilometrů za frontou, uvedl prezident. Pokud se bude situace dál vyostřovat, nevylučuje Porošenko vyhlášení válečného stavu a novou mobilizaci. Nepřítel se podle něj snaží udržet na Donbasu napětí, aby ospravedlnil své plány na zmaření minských mírových dohod.

Prezidentův mluvčí Oleksandr Motuzjanyk uvedl, že armáda od středy ztratila tři muže a dalších šest vojáků bylo zraněno. Separatisté podle něj útočili ve směru na Doněck, Luhansk a azovský přístav Mariupol.

Silnou palbu na frontě dnes potvrdili i proruští povstalci. V důsledku ukrajinského ostřelování prý bylo poškozeno zhruba 20 obytných domů, armádní střelba se soustředila na okolí měst Jasynuvata, Horlivka a Dokučajevsk.

Témata:  Ukrajinská krize Petr Porošenko Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy