Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko je několik měsíců bez vlády. Situace se ale otáčí

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Madrid - Španělsko je již několik měsíců bez vlády a volby se dokonce musely opakovat. Po dnešku do vypadá, že by již brzy mohl vzniknout stabilní kabinet.

Pokrok nastal v jednáních mezi nejsilnější Lidovou stranou (PP) premiéra Mariana Rajoye a menší pravicovou stranou Ciudadanos, které se dnes domluvily na balíčku reforem, uvedla agentura Reuters.

Ciudadanos podmiňovali jednání s lidovci tím, že se PP zaváže podpořit jejich šestibodový reformní plán, v němž žádají mimo jiné i vyšetřování údajné korupce uvnitř této strany a další protikorupční opatření. Premiér Rajoy se kvůli tomu dnes sešel s šéfem Ciudadanos Albertem Riverou a s jeho návrhy souhlasil.

Ani spolupráce těchto dvou stran však nezaručuje, že Rajoy v hlasování o důvěře uspěje. Lidovci a Ciudadanos totiž nemají ani společně většinu hlasů a budou potřebovat podporu dalších zákonodárců. Druzí nejsilnější socialisté ale něco takového už několikrát odmítli a stejný přístup má i levicová formace Unidos Podemos Pabla Iglesiase.

Povolební pat tedy může vést až k dalším předčasným volbách, které by byly už třetí za poslední rok.

Témata:  Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy