Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbuch v Syrtě: Atentátník IS zabil 10 vojáků

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Tripolis - Islámský stát se odmítá vzdát Syrty, své dosavadní nejpevnější základny v Libyi. Při sebevražedném atentátu dnes ve městě zahynulo deset vojáků. Číslo patrně nebude konečné.

Informoval o tom podle agentury AP mluvčí provládních jednotek, podle něhož počet mrtvých může ještě vzrůst, protože dvě desítky vojáků jsou po odpálení výbušnin ve dvou autech v kritickém stavu.

"Domníváme se, že (útok) provedli bojovníci IS, kteří už byli mimo Syrtu a vrátili se na pomoc svým spolubojovníkům, které se snažíme obklíčit na těch místech, kde ještě zůstávají," uvedl mluvčí.

Boje o Syrtu začaly v polovině května a 1. srpna zahájily Spojené státy na žádost nové libyjské vlády letecké údery na radikály. Minulý týden starosta Syrty oznámil, že vládní jednotky osvobodily už asi 70 procent města.

Témata:  Islámský stát Libye

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy