Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předseda polského ústavního soudu je vyšetřován

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: pis.org.pl

Varšava - Na podnět jednoho ze tří nových ústavních soudců začala dnes polská prokuratura s vyšetřováním předsedy ústavního soudu Andrzeje Rzeplińského. Ten je podezřelý z „neplnění povinností či zneužití pravomocí".

Prokuratura zareagovala na podnět jednoho ze tří nových ústavních soudců, zvolených v parlamentu ovládaném vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS). Soudce si stěžoval, že jej Rzepliński dosud nepřipustil k rozhodování.

„Vyšetřování se zatím soustřeďuje pouze na korespondenci mezi prokurátorem a ústavním soudem. Svědci nebyli dosud vyslechnuti," řekl mluvčí prokuratury Ireneusz Kunert.

Rzepliński naopak argumentuje nálezem, podle kterého nebylo v souladu s ústavou, že nový parlament zvolil tři nové soudce na místa tří soudců, zvolených ještě předchozím parlamentem. Prezident Andrzej Duda dosud nenechal tyto tři soudce složit přísahu.

Rzepliński se jako šéf nejvyššího justičního orgánu v zemi ocitl v otevřeném konfliktu s konzervativní vládou, jejíž člen, ministr spravedlnosti, stojí v čele prokuratury. Podle jen je vše jen pokus vměšovat se do nezávislosti a samostatnosti soudní moci.

Případ je podle něj „úmyslně falešně" vykládán jako konflikt mezi jedním soudcem a předsedou soudu, ale "ve skutečnosti jde o nálezy ústavního soudu jako nezávislého orgánu soudní moci". Prokuratura se podle Rzeplińského zapojila do „hybridní války", kterou vláda vede proti ústavnímu soudu. Podle kritiků se vláda snaží ochromit nejvyšší justiční orgán v zemi. Situace znepokojuje Evropskou unii a Spojené státy.

Témata:  Polsko soudy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy