Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý ruský premiér varuje před falšováním voleb

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Nadcházející parlamentní volby budou určitě zfalšované. Tvrdí to ruský opoziční politik Michail Kasjanov, podle kterého zcela jistě dojde k manipulaci výsledků proti jeho liberální straně. Rusové budou 450 poslanců Státní dumy volit 18. září.

Jeho strana by podle něj musela získat třikrát více hlasů, než vyžaduje zákon, aby se dostala do nového parlamentu. Kasjanov a jeho spojenci ze strany lidové svobody, známé pod zkratkou Parnas, už čelili hanobení v prokremelských médiích i fyzickým útokům během kampaně před volbami.

„Vidíme, že se masové falšování už připravuje," prohlásil na tiskové konferenci osmapadesátiletý Kasjanov, který se dříve svěřil, že se obává o život. „Falšovalo se v posledních letech, 2011 a 2012, a letos tomu bude zas," dodal.

Červencový průzkum nezávislého střediska Levada naznačil, že Parnas by mohl získat sedm procent. Kasjanov však odhadl, že vzhledem k míře očekávaného falšování by Parnas potřeboval 15 procent hlasů.

I přes hospodářské krizi, způsobené poklesem cen ropy na světovém trhu i západním sankcím kvůli anexi Krymu, se očekává pohodlné vítězství vládnoucí strany Jednotné Rusko. Podle agentury Reutesr půjde o jakýsi test pro kampaň Vladimira Putina před prezidentskými volbami v roce 2018.

Krize však skýtá vyhlídky, že úspěch Jednotného Ruska bude menší než v předchozích letech, což dává Parnasu, který v současnosti nemá v parlamentu ani jediného poslance, slabý paprsek naděje.

Pokud se průlom podaří, Kasjanov, který v letech 2000 až 2004 sloužil v prvním Putinově prezidentském období jako předseda ruské vlády, slibuje, že obviní Putina z toho, že dovedl Rusko „na pokraj propasti".

Kreml rozhořčeně odmítl nařčení, že by se volby v Rusku mohly falšovat, a zdůraznil, že Putin i Jednotné Rusko jsou velice populární. Do čela ústřední volební komise byla letos zvolena nová předsedkyně, která proslula jako ochránkyně lidských práv. Moskva také dovolila Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vyslat na zářijové volby pozorovatele.

Opoziční politik ale argumentuje, že změny ve volebních zákonech ztížily sledování voleb, a odvolává se na experty, podle kterých úřady jsou s to snadno zfalšovat více než pět procent hlasů. Ty jeho strana potřebuje k překonání volebního prahu.

Polostátní televize odvysílala záběry, které Kasjanova zachycovaly, jak v posteli s politickou aktivistkou pomlouvá soupeře v opozici. Kasjanov tvrdil, že jej v jeho bytě natočila skrytou kamerou tajná služba. Deník Moskevskij komsomolec problém vidí spíše v tom, že Parnas i další liberální strana Jabloko „odpuzuje" možné voliče ruských demokratů, jichž by skutečně mohlo být až 15 procent, tím, že je v přebírání západních hodnot a názorů až příliš předstihla.

Témata:  Rusko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy