Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezhlavé bombardování vyhnalo Lékaře bez hranic ze severního Jemenu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières

Saná – Stahujeme se ze severního Jemenu, oznámila dnes mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF). Odůvodňuje to „bezhlavým bombardováním a nespolehlivými zárukami" ze strany arabské koalice v čele se Saúdskou Arábií.

Arabská koalice pomáhá jemenské vládě v boji s šíitskými povstalci. Nálety v severní části země, která je baštou povstalců, v posledních týdnech po zkrachování mírových rozhovorů zesílily.

MSF reaguje na útok, při kterém byla tento týden zasažena nemocnice podporovaná Lékaři bez hranic. Zemřelo 19 lidí a dalších 24 jich utrpělo zranění. Organizace uvedla, že šlo již o čtvrtý útok na jimi podporovaná zdravotnická zařízení v Jemenu a dosud nejkrvavější.

MSF také tvrdí, že letecké údery na zdravotnická zařízení pokračovaly i přesto, že s oběma stranami konfliktu sdíleli GPS souřadnice nemocnic včetně té, která byla naposledy zasažena ve městě Abs v provincii Hadždža.

„Zástupci koalice opakovaně tvrdí, že ctí mezinárodní humanitární právo, ale tyto útoky ukazují, že nemají pod kontrolou použití síly a nedokážou zabránit útokům na nemocnice plné pacientů," uvedli Lékaři bez hranic ve svém prohlášení.

Konflikt v Jemenu začal v roce 2014, když šíité obsadili Saná a postupovali dál na jih. Loni do bojů vstoupila arabská koalice. Boje si vyžádaly přes 6500 mrtvých, z nichž polovina byli civilisté. Vyvolaly také humanitární krizi a vyhnaly z domovů na 2,8 milionu Jemenců.

Témata:  Jemen Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy