Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin chystá něco velkého? Analytik promluvil o současné politické situaci

Vladimír Putin, ruský prezident
Vladimír Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Napětí ohledně Krymu a záplava nových jmenování do nejvyšších ruských vládních kruhů, přiměla mnoho lidí k úvahám, zda ruský prezident Vladimir Putin neplánuje vyvolat předčasné prezidentské volby, namísto těch řádných, které mají proběhnout v roce 2018, připomíná politický analytik Andrej Kolesnikov z think tanku Carnegie Moscow Center. V komentáři pro server Moscow Times rozebral současnou politickou situaci v Rusku.

Kraďte méně, lidi to irituje

Důvody pro předčasné volby jsou podle analytika následující: Ekonomická situace v Rusku je katastrofální a byť euforie z anexe Krymu zatím stále zcela nevyprchala, nálada lidí se může rychle změnit. Pro Rusy začíná být unavující, když je každý měsíc vyhlášena nová válka jen proto, aby udržela obyvatelstvo sjednocené proti společnému nepříteli, konstatuje Kolesnikov. Dodává, že rozhodnutí přesunout letošní parlamentní volby z prosince na září také prošlo bez problémů.

"Aktivní rošády na vysokých vládních postech také poukazují na pravděpodobnost předčasných voleb," soudí analytik. Vysvětluje, že stará garnitura je posílána do penze - někdo v nemilosti, například bývalý ředitel celní správy Andrej Beljaninov, jiní se ctí, jako někdejší šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov, který byl přesunut do speciálně zřízené, byť ponižující funkce zvláštního zástupce prezidenta pro ekologii a dopravu.     

Putin podle Kolsenikova vysílá vládnoucí elitě signál, aby omezila rozkrádání a nedával na odiv své bohatství, jelikož to jejího patrona v Kremlu neukazuje v dobrém světle. Lidé pociťují dopady krize a korupce mezi příslušníky establishmentu je silně irituje, uvádí expert.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Navzdory tomu všemu existují důvody domnívat se, že Putin plánuje odkládat volby, jak dlouho bude moci," tvrdí odborník.

Krize nepochybně způsobila dlouhodobý hospodářský propad, vysvětluje Kolesnikov s tím, že veškeré ukazatele pozvolna, ale konstantně padají, zatímco růst HDP a produkce paběrkuje okolo nuly. "Jde o velmi bolestivou a nepříjemnou situaci," píše expert. Poukazuje, že většina populace si však na krizi zvykla a nadále své naděje upíná ke zprávám, že Rusko obnovuje svůj statut důležité velmoci. Vedoucí politici pak toto mohou využít a za pomoci svého příběhu o "náhradě za import" udržovat lidi potichu až do roku 2018, míní odborník.    

Protesty nehrozí

Dle Kolesnikova je však ještě důležitější, že navzdory skutečnosti, že nikdo od Putina neočekává strategii a vizi pro budoucnost, prezident musí mít stále nějakou platformu, s níž bude ve volbách usilovat o znovuzvolení. "Není možné ji rychle vytvořit, proč tedy spěchat?" pokládá řečnickou otázku analytik.  

Pokud parlamentní volby proběhnou v září podle plánu - což znamená bez velkých skandálů - dodají legitimitu současnému systému a přední politici se budou moci dle experta uchýlit k následující argumentaci: "Podívejte, dokonce necháváme proběhnout férové volby a nebojíme se konkurence!"

Analytik tak v takovém případě nevidí důvod, proč by se Putin měl hnát do předčasných prezidentských voleb. Za ještě důležitější považuje odborník otázku, co vlastně Putina k předčasným volbám motivuje. Připomíná, že případě jejich vyvolání by se současný šéf Kremlu dobrovolně připravil o rok u moci. Do konce jeho současného funkčního období totiž zbývá ještě celých 18 měsíců a pro současnou hlavu ruského státu se reálně rýsuje i perspektiva dalšího šestiletého mandátu, tudíž neexistuje důvod, aby se Putin stahoval do ústraní dříve, než bude skutečně nutné.    

Putin podle Kolesnikova navíc vyvodil několik závěrů z masových protestů v letech 2011-2012. "Přesvědčily ho, že mandát, který dostal od lidu, tj. od běžných Rusů, je mnohem důležitější než názor malého a příliš prostořekého segmentu progresivních občanů," deklaruje expert.  

Poté, co se Putin vrátil z premiérského křesla do Kremlu, zaměřil se především na umlčení hlasů této vrstvy ruské společnosti, uvádí analytik. Dodává, že ta je nyní potichu a žádné velké protesty se momentálně neočekávají. Z tohoto důvodu podle Kolesnikova nemá současný vládce Kremlu potřebu hnát se do předčasných prezidentských voleb.  

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy