Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko chce trvalou kontrolu hranic na balkánské trase. Dostane pod kontrolu počet přicházejících migrantů?

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Podle rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze musí být hranice na balkánské trase uzavřeny natrvalo, pokud chce EU udržet pod kontrolou počet přicházejících migrantů.

Uzavření balkánské trasy podle Kurze zásadně změnilo dynamiku migrační krize. "Brána do Evropy byla otevřená. Teď se trend mění. Hranice jsou uzavřené a ceny, které žádají převaděči, razantně vzrostly. Nelegální migrace tak ztrácí atraktivitu," řekl ministr v rozhovoru, který dnes zveřejnil německý deník Rheinische Post.

Zdůraznil, že příchod běženců lze brzdit jen v případě, že se podaří hranice udržet zavřené.

Kurz také zopakoval dřívější vyjádření, že EU nesmí při řešení migrační krize spoléhat na Turecko. "Sebevědomá, silná Evropa musí umět chránit vlastní hranice," řekl s tím, že zemím jako Řecko, které mají problémy zabezpečit svou hranici, musí pomoct ostatní státy unie.

Témata:  Rakousko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy