Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující statistika: Rusko zabilo víc civilistů než Islámský stát

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která monitoruje boje v Sýrii ze zahraničí, tvrdí, že Rusko zabilo za poslední rok v Sýrii více civilistů, než Islámský stát za celou dobu svého působení. Vyplývá to z infografiky organizace.

Podle propočtů Syrské organizace pro lidská práva má Rusko na svědomí od 30. září loňského roku do konce července toho současného více než 2704 mrtvých civilistů.

Organizace dává tato čísla do souvislosti s počtem mrtvých, které zabili radikálové z organizace Islámský stát. Těch je prý od od založení organizace dne 9. dubna 2013 do konce letošního července nejméně 2686.

Zarážející jsou také podrobnější statistiky. Zatímco Islámský stát stojí podle SOHR za smrtí 323 žen a 368 dětí, Rusko má na kontě 514 zabitých žen a 746 dětí.

Infografika se zaměřuje také na počty zbitých novinářů a lékařů. Zatímco Islámský stát jich za dobu svého působení podle SOHR zabil 57 a 34 lékařů, Rusko má na svědomí smrt 10 novinářů a 28 lékařů.

Témata:  Rusko ruské angažmá v Sýrii Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy