Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejenom Řecko a Itálie mají problémy s uprchlíky. Další země měsíčně chytí tisíce nelegálních migrantů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bělehrad – V souvislosti s migrační krizí se v poslední době mluví především o Řecku a Itálii, kam připlouvají velké počty běženců po moři. Jak ale poukazuje agentura Reuters, pohyb neustal ani na takzvané balkánské cestě. Velké počty uprchlíků totiž hlásí také Srbsko.

Srbsko zadrželo za jeden měsíc více než tři tisícovky migrantů, kteří nelegálně vstoupili do země, řekl mluvčí armády. Jeho slova naznačují, že i přes snah ystátů na balkánské cestě a navzdory uzavírání hranic členských zemí Evropské unie, trasa stále žije.

Tímto způsobem se loni do Evropy dostaly stovky tisíc migrantů, v únoru se ale tento masový příliv zastavil a mnoho migrantů se uchýlilo k převaděčům, kteří se je pokouší dostat do EU. Přesto tu stále existuje stabilní pramínek migrantů – převážně utíkajících z konfliktů a z chudobou zamořených oblastí Asie a Středního východu.

I proto se Srbsko rozhodlo vytvořit společné hlídky policie a armády. „Od 22. července se společným silám srbské armády a ministerstva vnitra podařilo odhalit 3,112 lidi, kteří se pokoušeli o nelegální přechod státní hranice," uvedl mluvčí ministerstva obrany Jovan Krivokapic v prohlášení, ze kterého Reuters cituje.

Zadrženi byli také dva muži, kteří se v noci pokoušeli z jihu země propašovat asi 30 migrantů. Po vstupu do země však většina běženců uvízla v Srbsku, protože Maďarsko stanovilo maximální počet běženců, kteří mohou za jeden den hranici překročit. To způsobuje, že se lidé v zemi hromadí.

Podle srbského komisariátu pro uprchlíky se v zemi nacházeli k tomuto čtvrtku asi 4000 migrantů, asi tři čtvrtiny z nich momentálně žijí ve státem zřízených uprchlických center. Zbytek buď hledá úkryt v parcích v Bělehradě, nebo čekají na vstup do EU v táborech na hraničních přechodech Horgosu a Kelebija. V tomto roce tak už do Srbska vstoupilo více než 100.000 lidí. Loni zemí prošlo více než 650.000 lidí.

Témata:  uprchlíci Srbsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy