Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Švédsku vás znásilní, píší turecké noviny

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Istanbul – Letiště v tureckém Istanbulu zdobí velký nápis, který varuje cestující před cestou do Švédska. Ten se objevil chvíli poté, co se mezi oběma zeměmi rozhořel diplomatický spor týkající se toho, zda Ankara legalizovala sex s dětmi.

„Varování pro cestovatele! Víte, že Švédsko má nejvyšší míru znásilnění na celém světě?" píše se na obří obrazovce, který patří tureckým novinám Günes a která je umístěna na Atatürkově letišti v Istanbulu. Fotografie zveřejněná na twitterovém účtu novin byly doplněna hashtagem #DontTravelToSweden, tedy „nejezděte do Švédska".

Velvyslanectví Švédska v Ankaře reagovalo na inzerát tím, že tweetovalo odkaz na Národní radu Švédska pro prevenci kriminality (BRA), ve kterém se říká, že zmíněná statistika o znásilněních ve Švédsku je nepravdivá.

Podle serveru The Local se také objevily informace, že se švédské úřady pokusily nápis z letiště odstranit. I na to ale Švédsko zareagovalo, když napsalo: „Lež, Švédsko je horlivý stoupenec svobody projevu a nemá zájem na odstranění tabule."

„Všimli jsme si to a můžeme říci, že to není poprvé, co se taková fáma o Švédsku v jiných zemích šíří," přiznal Johan Tegel, mluvčí švédského ministerstva zahraničí.

Tento incident přišel jen několik dní poté, co si Turecko zavolalo švédského velvyslance na ministerstvo zahraničí. Šlo o reakci na slova ministryně zahraničí Margot Wallströmové, která obvinila Ankaru z legalizace sexu s nezletilými dětmi.

„Je to skandál, když ministryně zahraničí posílá takový tweet založený na nepravdivých zprávách či spekulacích," uvedl ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu v televizních komentářů na začátku tohoto týdne.

Švédsko má sice vyšší počet nahlášených znásilnění než mnohé jiné země, částečně je to ale proto, že země zaznamenává tvrzení jiným způsobem, sleduje každý případ zvlášť. Pokud například někdo říká, že byl znásilněn partnerem každý den po dobu čtrnácti dnů, zaznamenají úředníci incident jako 14 možných trestných činů. V jiných zemích je to však počítáno jako jeden incident.

Témata:  Švédsko Turecko znásilnění

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy