Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák pod palbou kritiky: Vlivný šíitský duchovní Sadr zkritizoval změny ve vládě

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr dnes vyjádřil nespokojenost s novými iráckými ministry, které do vlády navrhl premiér Hajdar Abádí a kteří byli tento týden schváleni parlamentem.

Předseda vlády přistoupil ke změnám v kabinetu právě pod tlakem Sadra, podle kterého byla předchozí vláda zkorumpovaná a neschopná prosadit nutné reformy. Šíitský duchovní ale i nejnovější krok považuje za nedostatečný a ve svém prohlášení vyzývá k celkové změně vlády a k odsouzení všech zkorumpovaných politiků. Informovala o tom agentura AP.

Irácké politiky Sadr rovněž obvinil, že brání reformám, které premiér Abádí představil již více než před rokem.

Irácký parlament v pondělí odsouhlasil po několikaměsíčních průtazích dalších pět ministrů. Poslanci schválili nové šéfy v resortech ropné těžby, dopravy, vyššího školství, bydlení a také stavebnictví a vodních zdrojů. Naopak odmítli nominaci ministra obchodu.

Témata:  Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy