Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA stahují vojáky ze Saúdské Arábie. Odvolaly poradce zapojené do operací v Jemenu

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy stáhly většinu svých vojáků ze Saúdské Arábie. Američané tam působili jako poradci pro operace v Jemenu.

Podle agentury Reuters zůstalo v království z původních 45 poradců ani ne pět lidí. Američané začali odcházet už v červnu, protože v Jemenu platilo příměří a čekalo se na výsledek mírových rozhovorů.

Jednání však skončila v červenci bez výsledku a v Jemenu byly obnoveny boje. Mluvčí amerického kontingentu v Bahrajnu Ian McConnaughey řekl, že Američané pomáhali arabské koalici zapojené do jemenských bojů i při tankování saúdskoarabských stíhaček ve vzduchu a při získávání tajných informací.

Mluvčí Pentagonu Chris Sherwood řekl, že stažení neznamená, že USA přestaly podporovat vojenské operace Saúdské Arábie, která arabskou koalici řídí. Americká tankovací letadla prý jsou Saúdům stále k dispozici.

Arabská koalice je opakovaně kritizovaná za množství civilních obětí při operacích v Jemenu. V konfliktu zemřelo za 16 měsíců 6500 lidí a asi polovina z nich byli civilisté.

Témata:  USA Saúdská Arábie Jemen

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy