Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský mladík bojoval po boku Kurdů proti IS. Zemřel, světu ale stihl poslat důležitou zprávu

Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Islámský stát poprvé promluvil německy, vyhrožuje Merkelové
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Brit Dean Carl Evans (22) věřil, že terorismus je možné porazit. Proto odešel na vlastní pěst bojovat do Sýrie. Radikálové z hnutí Islámský stát jej ale zabili, přesto mladík světu zanechal vzkaz.

Muž odešel bojovat ne jako fanatik, ale jako někdo, kterému není osud světa lhostejný. Zpráva o jeho smrti ale zasáhla nejen mladíkova rodinu. Předtím, než ho zastřelili, totiž zanechal odkaz celému světu.

Dvaadvacetiletý farmář z Readingu nedokázal nečinně přihlížet, jak se ve světě rozmáhá terorismus. Rozhodl se proto pro anonymní odchod do Sýrie, kde chtěl pomoci porazit nebezpečný chalífát. 

Krátce na to ale Deanova rodina a kamarádi dostali smutné oznámení. Mladík padl v boji a příbuzným v hlavě vířilo množství nezodpovězených otázek. Nedělníku The Observer se však podařilo získat dosud nezveřejněný rozhovor pořízený ještě před jeho smrtí v Sýrii. Hovoří v něm o riziku úmrtí a uvedl, proč se rozhodl obětovat svůj život za svobodu v jiné zemi.

Mladík v rozhovoru prozradil, že myšlenka odejít byla výsledkem dlouhého přemýšlení, nikoliv spontánního rozhodnutí. Evans sice pocházel z rodiny vojáků, ale vstup do armády ho původně vůbec nelákal. Doma ale poslouchal rádio, sledoval televizi a četl zprávy o expanzi teroristů z IS, které ho vnitřně ničily.

Zhruba před rokem se doslechl o Kurdech, kteří s teroristy vytrvale bojují. Na Facebooku si našel stránky bojové skupiny The Lions of Rojava operující v severní Sýrii a po několika měsících se rozhodl odjet do Sýrie.

"Jistěže nechci zemřít, ale když se to stane během boje, ..." odmlčel se mladík v rozhovoru. Pak přiznal, že se více bojí Islámského státu než smrti. Slyšel totiž o tom, jak krutě teroristé zacházejí s nepřáteli.

Cesta do Sýrie byla komplikovaná. Zpočátku musel projít kontrolou ze strany úřadů. Poté odletěl z Londýna do Düsseldorfu, odtud do Berlína a poté do tureckého Istanbulu. Jakmile překročil hranici Turecka, dostal se do tábora, kde se zúčastnil krátkého tréninku.

O tři týdny později již bojoval v první linii, dokud nezahynul nedaleko města Manbidž. Evans v záznamu označil Kurdy za přátelské a velkorysé. Bojovníci podle něj dostávali tři teplá jídla denně a během volna se snažili hlavně dobře vyspat.

Někdy jim vyšel čas i na chatování či hraní baseballu. Poslední slova bojovníka z Británie proto patřily právě Kurdům. Podle Evanse potřebují na vítězný boj s teroristy více zbraní, podpory, ale i dobrovolníků.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy