Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Normalizace vztahů mezi Ankarou a Jeruzalémem? Turci přijali dohodu

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Vztahy mezi Tureckem a Izraelem by se mohly po několika letech opět zlepšit. Turecký parlament v pátek schválil dohodu o normalizaci vztahů.

Díky dohodě se otevřela cesta k plnému obnovení diplomatických vztahů obou států. Parlament dohodu schválil před tím, než se odebral na prázdniny, napsala agentura AP.

Šestiletou krizi izraelsko-tureckých vztahů vyvolal námořní incident z roku 2010, izraelské komando tehdy zabilo deset tureckých občanů, kteří byli ve flotile, která chtěla prolomit námořní blokádu Gazy a dopravit tam humanitární pomoc.

Na konci června obě země uzavřely dohodu, podle které se velvyslanci obou zemí se vrátí do Ankary a do Tel Avivu a zároveň Izrael zaplatí 20 milionů dolarů (asi 477 milionů Kč) jako odškodné rodinám obětí izraelského zásahu proti flotile.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že dohoda má pro jeho zemi „strategický význam" a přispěje ke stabilitě v období neklidu, který panuje na Blízkém výhodě. Ankara se podle něj zavázala, že zabrání přípravě teroristických aktivit proti Izraeli ze svého území.

Turecko původně chtělo také vyjednat zrušení izraelské blokády Pásma Gazy, ale Netanjahu k tomu řekl, že ta bude zachována. Izrael umožní humanitární dodávky pásmu, ale jen přes své území.

Podle izraelských sdělovacích prostředků Turecko pomůže Izraeli získat dvě osoby pohřešované z války s radikálním palestinským hnutím Hamas z roku 2014. Turecko prý může s Hamasem vyjednat vydání pohřešovaných a také ostatky dvou padlých vojáků. Izrael umožní Turecku budovat v Pásmu Gazy infrastrukturu, elektrárnu a továrnu na odsolování mořské vody.

Vůdce izraelské opozice Jicchak Herzog kvůli dohodě Netanjahua kritizoval. „Tato dohoda s Tureckem odpovídá jeho (Netanjahuově) politice - začne velkými prohlášeními, přejde ke slibům a skončí tím, že se plazí. Smířit se s Tureckem je významný diplomatický cíl, ale je nepřijatelné odškodňovat ty, kdo útočili na izraelské vojáky," uvedl Herzog na facebooku.

Témata:  Turecko Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy