Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Vědci objevili na dně moře krásnou sépii s přitažlivýma očima

Objevená sépie v moři
Objevená sépie v moři
Foto: Nautilus

Výzkumníci lodě Nautilus učinili záhadný objev při průzkumu kalifornského dna. Zdejší vody skrývaly něco hodně zajímavého a přitom tajemného, purpurového hlavonožce s obrovskýma očima.

Purpurového hlavonožce připomínajícího chobotničku objevili výzkumníci speciální ponorky, která je ovládaná na dálku. Vědce upoutaly na kamerách velké oči. Živočich skutečně vypadá jako namalovaný, přesto jde o skutečný živý organizmus druhu sépie, sepiolu s latinským názvem Rossia pacifica.

Nejde ale o zcela nový druh

I přes obrovský úspěch u lidí na internetu nejde o nový druh živočicha. „Nachází se v různých mořích, s různou hloubkou. Tento živočich není příliš náročný na svůj biotop,“ vysvětluje odborník na hlavonožce Michael Vecchione.

„Tyto oči doopravdy vypadají jako namalované, ale osobně jsem viděl mnoho druhů, které je měly velmi podobné. Lidé se mě ptají, zda nejde o fotomontáž. Mohou vás ujistit, že video je pravé a živočich existuje přesně tak, jak jej vidíte,“ ujišťuje odborník.

Témata:  vědci sépie Nautilus podmořský svět

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy