Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexikem otřásá vlna protestů, Učitelé jsou do boje proti vládě

Protesty učitelů budou v Mexiku pokračovat (ilustrační foto)
Protesty učitelů budou v Mexiku pokračovat (ilustrační foto)
Foto: Pixabay

Mexico - Boj mezi mexickou vládou a mexickou Národní vzdělávací dělnické unie (National Education Worker's Union) bude mít pokračování. Nejenže protesty neustanou, ale chystá se jejich zintenzivnění.

Mexická vláda se pokusila vyjednávat s frakcí známou jako CNTE (National Coordinator of Education Workers = Národní koordinátor dělnického vzdělávání), aby se pokusila vyřešit rozdíly při vzdělávací reformě. Vláda tvrdí, že navrhovaná reforma zlepší vzdělávání veřejnosti a bude ji standardizovat. CNTE se však domnívá, že pokusy o privatizaci mexického vzdělávacího systému budou namířeny proti samotným učitelům. CNTE byl doposud ochoten akceptovat vládní kompromisy včetně odměn pro učitele a propuštění členů CNTE v současnosti vězněných v zařízení Oaxaca. Nyní však dospěla frakce k rozhodnutí, že bude požadovat zastavení celé reformy.

Delegáti CNTE z 22 států hodlají zorganizovat novou vlnu protestů počínaje 23. srpnem. Půjde o demonstrace na veřejných místech, jako jsou nákupní centra. Na 1. září tohoto roku je přichystán celonárodní protest. Mluvčí CNTE José Luis Pavel ale varoval, že by podobné akce mohly přerůst v násilnosti, pokud vláda nepřijme odkladné účinky na reformy v oblasti vzdělávání, dosavadní ústupky jsou podle CNTE zanedbatelné.

Zdá se však nepravděpodobné, že by mexická vláda tento požadavek akceptovala. Reforma školství je jednou ze součástí širšího programu reforem energetických, fiskálních a pracovních - to je uvedeno ve zprávě mexického prezidenta Enrique Peña Nieta. Vláda by mohla propustit vězněné členy CNTE, najmout učitele, kteří neuspěli u standardizovaných testů, případně revidovat některé části reformy, ale odmítá přistoupit na všechny požadavky celkově.

CNTE protestoval proti reformě před jejím schválením v roce 2013 a členové frakce byli ve stávkové pohotovosti od května letošního roku. Blokovali ulice v několika státech, obzvláště v Michoacánu, Oaxace a Chiapasu, zadržovali tu nákladní autobomily a další vozidla po několik dní. Nenacházejí však všude pochopení. Téměř 3000 podniků v jižním státě Oaxaca požádalo 9. srpna vládu, aby nechala nasadit bezpečnostní síly k obnově pořádku. Další obvninili CNTE z ústupků vůči opozičních politických stran, včetně relativně nové, levicového Hnutí národní obnovy (National Regeneration Movement = Morena), což CNTE dementovalo.

Témata:  Mexiko učitelé

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy