Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chceme napravit nespravedlností, kterými trpíme od dob našich otců, tvrdí ozbrojenci v Nigérii

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Warri - Nedávno vzniklá ozbrojená skupina se přihlásila k útoku a dva ropovody státní těžařské firmy na jihu Nigérie. Ozbrojenci si kladou za cíl zničit ropnou infrastrukturu v oblasti. 

Agentura AFP, která informaci přinesla, také upozorňuje, že se Nigérie kvůli častému poškozování ropovodů propadá do ekonomické i energetické krize. Útok potvrdil představitel místních bezpečnostních složek. Napadené ropovody patří pobočce nigerijské státní ropné firmy NNPC.

K útoku se přihlásila nová ozbrojená skupina Spravedlnost pro zelené pozemky delty Nigeru (NDGJM), která vznikla na začátku srpna. NDGJM podle svého prohlášení zahájila minulý týden operaci, v rámci které slíbila zničit ropná zařízení v oblasti. Cílem je prý „náprava nespravedlností, kterými trpíme od dob našich otců," uvedl mluvčí NDGJM, samozvaný generál Aldo Agbalaja.

Počet útoků na ropovody v Nigérii v poslední době roste. Ministr ropného průmyslu ve čtvrtek oznámil, že jen od začátku ledna zaznamenal 1600 případů poškození ropovodů. Mezi lety 2010 a 2015 došlo podle něj k 3000 takových „sabotáží".

V oblasti těží také zahraniční společností. Před pěti dny obsadili demonstranti kancelář americké těžařské společnosti Chevron v jihonigerijském městě Warri. Kvůli protestům se ocitl mimo provoz i hlavní exportní terminál firmy Escravos.

Témata:  Nigérie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy