Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po záplavách v USA se pohřešují i nebožtíci v rakvích

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

St. Amant – Voda, která se prohnala americkým státem Louisiana pomalu opadá, obyvatelé pátrají po nezvěstných. A nejsou mezi nimi jen ti živí, ale i ti, o nichž bezpečně dávno vědí, že jsou mrtví.

Povodně zejména na jihu státu vyplavily mnoho hřbitovů. Desítky nebožtíků se tak vydaly na cestu po povodí řeky Mississippi a skončily v bažinách či v korunách stromů – a dokonce i v zahradách rodinných domů.

Podle úřadů zatím při záplavách zemřelo 13 lidí. Voda mnohé obyvatele překvapila v jejich obydlích i v oblastech, kde lidé nejsou na povodně zvyklí. I proto panují obavy, že počet obětí ještě není konečný. Policisté a záchranáři postupně obcházejí stavení v zasažených místech.

Součástí pátrání je i hledání vyplavených rakví, jejichž zmizení vyvolalo nový šok v řadě rodin, které již měly příležitost se řádně se zesnulými rozloučit.

V okrese Calcasieu Parish budou muset opakovat pohřeb v deseti případech, až voda v hrobech opadne. V těžce postiženém okrese Livingston Parish z míst posledního odpočinku vyplavalo dokonce 30 rakví. Hřbitovy dalších oblastí teprve sčítají ztráty.

Rakve se v Louisianě neukládají pověstných šest stop pod zem, jak je zvykem jinde, protože podzemní vody se tam dostávají hodně vysoko. Místní lidé jsou proto nuceni budovat vyvýšené hroby na bytelných podstavcích. Náhrobní desky, často zatížené balvany, byly ale v tomto případě proti vodě jen slabou ochranou.

Témata:  USA povodně

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy