Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina sdružující muslimské země kritizuje Indii kvůli násilí

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Islámábád – Porušování lidských práv v Kašmíru, který ovládá Indie, dnes kritizovala Organizace islámské spolupráce (OIC). Tato skupina sdružuje více než padesátku muslimských zemí.

V oblasti se v posledních týdnech násilně střetávají muslimští demonstranti a indická policie. Krajně napjatá situace v indické části Kašmíru pokračuje už téměř šest týdnů od zabití velitele největší separatistické skupiny bojující za připojení k Pákistánu. Krvavé nepokoje v řadě měst a obcí Kašmíru si dosud vyžádaly 64 obětí. Tisíce dalších osob utrpěly zranění. Více než 2000 lidí bylo zatčeno za účast na demonstracích a střetech.

Agentura AP cituje denerálního tajemníka OIC Ijáda Amína Madaního, který na tiskové konferenci v hlavním městě Pákistánu řekl, že napětí v Kašmíru se vyostřuje a mezinárodní společenství by mělo zareagovat.

OIC je největším světovým uskupením zemí s převážně muslimským obyvatelstvem. Zahrnuje 57 islámských zemí hlavně z Asie a Afriky. Za cíl má uchovávat islámské sociální a ekonomické hodnoty, podporovat solidaritu mezi členskými zeměmi a spolupracovat v politice, ekonomice, kultuře i vědě.

„Než aby se lepšila, situace se spíše zhoršuje a takto to nemůže pokračovat," uvedl Madaní po schůzce se Sartajem Azízem, bývalým pákistánským ministrem zahraničí a současným poradcem pákistánského premiéra. Obyvatelé Kašmíru se podle něj mají sami rozhodnout o budoucím statusu svého území, ideální příležitostí je podle něj referendum.

Kašmír je převážně muslimskou oblastí rozdělenou mezi Indii a Pákistán. Oba státy si ale nárokují celý region. Podle AP si většina obyvatel Kašmíru přeje konec indické nadvlády a samostatnost nebo spojení s Pákistánem, členskou zemí OIC. Islámábád dlouho požaduje referendum, Dillí ho však odmítá.

Šéf OIC obvinil indické bezpečnostní síly, že smrtelně útočí proti Kašmířanům, kteří pokojně protestují kvůli mimosoudním zabitím. Nenásilné řešení sporu je podle něj „imperativem pro regionální mír a stabilitu".

Témata:  Indie Organizace islámské spolupráce

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy