Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tunisko má nového premiéra i vládu

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis – Tunisko má novou vládu. Svůj kabinet dnes jmenoval premiér Júsuf Šáhid. Toho pověřil vytvořením kabinetu národní jednoty prezident Kaíd Sibsí poté, co poslanci vyslovili na konci července nedůvěru vládě předchozího premiéra Habíba Sída kvůli údajně nedostatečnému pokroku v zavádění hospodářských reforem.

Ministerstvo financí svěřil Šáhid bývalému činitelovi Světové banky Marvánu Abasímu. Ministry zahraničí a obrany ponechal z předchozího kabinetu.

Čtyřicetiletý Šáhid, který byl v dosavadní vládě ministrem pro místní záležitosti, je členem sekulární strany Nidá Túnis (Hlas Tuniska), kterou založil prezident Sibsí a jejímž členem je i expremiér Síd.

Sibsího rozhodnutí jmenovat do čela vlády právě Šáhida vyneslo oběma politikům mnoho kritiky kvůli tomu, že nový premiér je s prezidentem v příbuzenském vztahu.

Tunisko je jedinou arabskou zemí, které arabské jaro přineslo demokracii. Na místní hospodářství závislé na cestovním ruchu nicméně tvrdě dopadly dva teroristické útoky z loňského roku.

Nezaměstnanost v Tunisku dosahuje 15 procent, mezi mladými lidmi je ale až třicetiprocentní. Mladí Tunisané se kvůli bezútěšné hospodářské situaci v zemi přidávají k radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku.

Témata:  Tunisko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy