Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Statisíce Jemenců podpořilo při demonstraci rebely. Reakce přišla vzápětí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná – Stovky tisíc lidí dnes vyšly do jemenské metropole, aby podpořily vládu šíitských povstalců, za nimiž stojí Írán a také bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih. Podle agentury Reuters byla dnešní demonstrace v Saná jednou z největších demonstrací od začátku občanské války v Jemenu.

V metropoli mezitím pokračovaly nálety koalice vedené Saúdskou Arábií, která se snaží vrátit k moci mezinárodně uznávanou sunnitskou vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího. Podle agentury AP dnes koalice vedená Saúdskou Arábii zaútočila letecky na prezidentský palác a další místa v Saná. Počet obětí náletů není znám.

Město ovládají rebelové a protestující vyjadřovali podporu novému vládnímu orgánu šíitských povstalců a stoupenců Sáliha, který ale odmítá mezinárodně uznaná jemenská vláda Hádího a OSN. Představitel šíitské vlády nastínil na náměstí Saná plán vedení země, ve kterém zdůraznil prioritu ekonomické obnovy válkou zničeného Jemenu.

Velvyslanci zemí podporujících mírové rozhovory zaštítěné OSN vydali prohlášení odsuzující „neústavní a jednostranné kroky v Saná," které „činí nalezení mírového řešení obtížnějším".

Konflikt v Jemenu začal v roce 2014, kdy šíité obývající sever země obsadili Saná a postupovali dále na jih. Saudská Arábie a další arabské státy se do konfliktu zapojily loni v březnu, aby podpořily jemenskou sunnitskou vládu, která musela uprchnout do exilu.

Konflikt si vyžádal přes 6500 mrtvých, z nichž polovina byli civilisté. Vyvolaly také humanitární krizi a vyhnaly z domovů na 2,8 milionu Jemenců.

Témata:  Jemen demonstrace

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:01

Ve věku 79 let zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy