Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá vláda vyzve obyvatele, aby se zásobili jídlem a vodou

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Ve středu má německý kabinet poprvé od konce studené války schvalovat koncepci civilní obrany. Němci by podle ní měli mít připraveny zásoby na několik dní – pro případ nouze.

V rámci koncepce vláda údajně vyzve občany, aby si doma vytvořili zásoby jídla a vody pro případ útoku nebo jiné katastrofy. Podle koncepce by měli být obyvatelé Německa schopni vydržet s vlastními zásobami jídla až deset dní a s vodou aspoň pět dní.

Nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung píše, že by tedy každá domácnost měla mít doma dva litry vody na hlavu a den.

Lidé by tedy mělo být schopné zajistit si v případě nouze své potřeby samo, než to bude schopen učinit stát. Domácnosti by tedy měly mít nejen dostatečné zásoby jídla a vody, ale také hotovosti a paliv.

Jde o první strategii civilní obrany od konce studené války a zpracovalo ji německé ministerstvo vnitra. Koncepce má 69 stran. Uvádí sice, že „útok na německé území, který by si vyžádal konvenční obranu země, není pravděpodobný". Přesto nelze takové budoucí ohrožení vyloučit a je třeba se na ně připravit.

Témata:  Německo potraviny

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy