Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britské ministerstvo zahraničí varuje: Dávejte si pozor na cestovní doklady

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Jen loni přišlo o své cestovní doklady více než 21 tisíc turistů z Velké Británie. Tamní ministerstvo zahraničí proto vydalo varování před triky zlodějů.

Expert na kriminalitu James Freedman a ministerstvo zahraničí proto spojili síly, aby spustili na internetu kampaň, jejíž jméno v překladu zní „Dej si pozor na pas". Cílem je poradit britským turistům, jak se nenechat od lupiči dokladů nachytat

A jaké triky zloději používají? Vydávají se například za úředníka či policistu, který požádá o cestovní doklad a pak s ním odkráčí pryč. Časté jsou také kapesní krádeže, usnadněné nepozorností obětí. Zloději si často berou na mušku hotelové recepce, kde turisté mívají plné ruce práce s přihlášením se, vyplněním formulářů či placením.

Ostražití by turisté měli být během odpočinku a nepokoušet zloděje tím, že ponechají své tašky bez dozoru, anebo si přehodí sako přes židli.

Zločinci podle Freedmana sice stále zdokonalují své triky, zároveň ale poskytl několik jednoduchých opatření, které mohou lidem pomoci. „Noste jen to, co opravdu potřebujete, a uchovávejte peníze a další cennosti v bezpečné kapse či tašce. A především důvěřujte svým instinktům a dávejte si pozor na každého, kdo naruší váš osobní prostor," říká.

Ministerstvo zahraničí také doporučuje udělat si kopie dokladů, zamykat pasy v hotelovém sejfu a nenosit doklady viditelně. Za náhradní dokumenty a nové cestovní pasy britští občané utratili okolo 4,5 milionu liber (asi 140 milionů Kč), poznamenal server msn.com.

Témata:  Velká Británie cestovní pasy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy