Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová, papež František i USA vyjadřují soustrast Turecku za atentát na svatbu

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Istanbul – Sebevražedný útočník zaútočil v sobotu na svatbu. Incident, ke kterému došlo na jihu Turecka a který má podle tamního prezidenta Recepa Tayypa Erdogana na svědomí Islámský stát, odsoudili přední světoví politici o papež František.

Podle poslední bilance si atentát spáchaný podle všeho nezletilým chlapcem vyžádal 51 mrtvých a 69 zraněných.

Německá kancléřka Angela Merkelová v kondolenčním dopise ujistila o odhodlání Berlína bojovat po boku Ankary proti terorismu. A to i přesto, že vztahy mezi oběma zeměmi v poslední době výrazně ochladly.

„Oběťmi zbabělého a zrádného útoku se opět stali nevinní muži, ženy a děti. Co nejdůrazněji tento útok odsuzuji," uvedla v reakci na čin Merkelová. Německo je podle jejích slov myšlenkami s oběťmi a jejich rodinami. Zároveň popřála desítkám zraněných co nejrychlejší uzdravení.

Americký velvyslanec v Turecku John Bass hovořil o barbarském činu. „Stojíme za svým spojencem, Tureckem, a slibujeme úzkou spolupráci v úsilí o porážku terorismu," prohlásil.

Také USA přitom také procházejí komplikovanějšími vztahy s Ankarou. Američané se totiž zatím nemají k tomu, aby vydali Turecku duchovního Fethullaha Gülena. Bývalý imám žije v exilu v americkém státě Pensylvánie a Turecko ho obviňuje, že stál v pozadí zmařeného červencového vojenského převratu.

Papež František věnoval obětem masakru tichou modlitbu při dnešní mši. Pomodlil se také za „dar míru pro všechny".

Útok odsoudila také turecká opoziční prokurdská Lidová demokratická strana (HDP).

Témata:  Turecko Angela Merkelová Papež František

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy