Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové se rozloučili s některými oběťmi útoku na svatbu. Nejmladší oběti bylo pět let

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Gaziantep – V Turecku dnes byly pohřbeny oběti sobotního útoku na svatbu, ke kterému došlo na jihu země. „Nemohli jsme nic vidět. Nic než kusy těl," popisuje útok ženichův bratr Şükrü Akdogan s tím, že po výbuchu ve zvířeném prachu zavládl velký zmatek.

Za hlasitého nářku dnes pohřbili příbuzní 37 obětí útoku, který si celkově vyžádal 51 mrtvých a podle různých zdrojů až stovku zraněných. Podle muslimských zvyků se ukládá tělo v rakvi do země hned následující den po smrti.

Uložena do země byla ta těla, která byla po úřední pitvě předána příbuzným. Identifikováno bylo přes 40 mrtvých, u několika se na zjištění totožnosti ještě čeká.

Mezi rakvemi vesměs pokrytými muslimskými zelenými sukny truchlili pozůstalí i nad tou nejmenší, ve které spočívala patrně nejmladší oběť: pětiletý chlapeček.

List Daily Sabah uvedl, že novomanželé přežili atentát jen s lehkými zraněními. „Vůbec nevím, co se stalo. Jediné co vím, že sousedka zemřela nade mnou," řekla Gülser Ateşová, která byla také zraněna. Její tělo ji prý zachránilo. Žena je přesvědčena, že kdyby na ni sousedka nespadla, zemřela by i ona. „Odsuzuji teror. Byly tu nevinné děti. Nikdo tu neudělal nic špatného," dodala.

Podle tureckého studenta politologie na pařížské Sorbonně Yohanana Benhaima pravděpodobný původce atentátu, Islámský stát, učinil další krok ve vystupňování svých útoků v Turecku. Po politických shromážděních a turistech se intenzivněji zaměřil na ryze soukromou akci, řekl Benhaim francouzskému listu Libération.

Témata:  Turecko sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy