Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S uprchlíky se do Evropy dostala i jedna známá tropická nemoc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény – Od začátku roku zaznamenalo Řecko už 65 případů malárie. Nemoc obvyklou v tropických oblastech podle řeckých úřadů do země zavlekli hlavně migranti.

Do země se nedostali jen nemocní uprchlíci, ale i sami komáři, kteří nákazu rozšiřují: přímo na řeckém území nakazili nejméně čtyři osoby. Tvrdí to řecká média s odvoláním na zdravotnické zdroje.

Řeckéhcentrum pro kontrolu a prevenci nemocí uvádí, že z 61 případů „dovozu" nemoci do země jich je 50 přičteno na vrub přistěhovalcům, z toho 43 z indického subkontinentu a sedmi z Afriky. Zbylých 11 nakažených jsou řečtí občané, kteří si nemoc přivezli ze svých cest v tropických oblastech.

Úřady obyvatele uklidňují, že šíření nemoci je omezené a vzhledem k zeměpisné poloze země není až tak překvapivé. Přítomnost nákazy nicméně vedla k uvalení zákazu provádění odběrů krve od dárců ve 12 okresech na poloostrově Peloponés a také ve druhém největším městě, severořecké Soluni. Tímto způsobem šíření epidemie naopak hrozí.

Malárie není smrtelná pokud se včas léčí, což se děje v Evropě, nikoli ale v chudých tropických pásmech, kde ročně na nemoc umírají statisíce lidí. Nemoc přenášejí samičky komára rodu Anopheles. Parazité se množí v červených krvinkách, jež prasknou, což parazitům umožní dostat se do krevního řečiště. Mezi příznaky patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče.

Témata:  uprchlíci Řecko malárie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy