Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko otáčí? Šanci může dostat i Rusko

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Zatímco Spojené státy americké chystají přesun zásob jaderných zbraní z turecké základny Incirlik do Evropy, Turecko už spřádá nový plán. Mohlo by totiž základnu poskytnout k dispozici ruské armádě.

Na vojenské základně v Incirliku je v současnosti umístěno zhruba 50 taktických hlavic patřících do jaderného arzenálu NATO. V průběhu červencového pokusu o vojenský puč ale byla základna uzavřena a Turecko z něj neumožnilo Američanům vzlétat ani přilétat.

Ačkoliv základnu později Turci znovu otevřeli, odstřihli tamní vojáky od elektřiny. Armáda proto musela několik týdnů fungovat na záložních zdrojích energie z generátorů, jejichž provoz je velice nákladný. Podle USA ale k tomuto kroku nebyl důvod.

Spojeným státům proto došla trpělivost a chce jaderné hlavice ze základny přesunout. Serveru EurActiv.com to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje s tím, že novou destinací, kde by rakety měly být uloženy, by mělo být Rumunsko. To ale informaci vyloučilo.

Zatímco USA nyní řeší, kam zbraně uložit, Turecko už má nový plán. Základnu by totiž mohlo nabídnout Rusům. Uvedl to turecký premiér Binali Yildirim s tím, že Rusko sice nežádalo o možnost používání základny, pokud to ale bude nutné, může být tato základna využita.

Podle turecké agentury Anadolu otevřela země základnu v rámci boje proti teroristům z Islámského státu. "Využívají ji USA a Katar. Ostatní země také mohou projevit přání používat tuto základnu. Co se týče Ruska, podobná žádost zatím nepřišla, myslím ale, že to ani není nutné, protože v Sýrii mají dvě základny. Rozdíl ve vzdálenosti tvoří 100-150 km. Tudíž podobné zprávy nejsou důvěryhodné", vysvětlil turecký premiér a vyvrátil zvěsti o tom, že Rusové projevili o základnu zájem. Dodal ale, že by s tím neměl sebemenší problém.

Témata:  Turecko USA Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy