Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel lékař Donald Henderson (†87), vymýtil pravé neštovice

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Ve věku 87 let zemřel americký lékař Donald Henderson, který se spolu s českým epidemiologem Karlem Raškou zasloužil o vymýcení pravých neštovic ve světě.

Pravé neštovice zabily jen v minulém století 300-500 milionů lidí, umíral na ně zhruba každý třetí nakažený. Henderson vedl od roku 1966 kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO) za zbavení Afriky a Asie jedné z nejsmrtelnějších chorob. 

Hendersonovi zpočátku dával málokdo šance na úspěch, on se ale ve spolupráci s Karlem Raškou zaměřil místo masového očkování na izolování ohnisek nákazy a systematické proočkování okolí. Celkové náklady vymýcení neštovic WHO odhaduje na 300 milionů dolarů (dnešních 7,2 miliardy Kč). Do kampaně se zapojilo přes 200.000 lidí ve více než 70 zemích světa. WHO nemoc označila za zcela vymýcenou v roce 1980.

Henderson "změnil svět k lepšímu", vzdal mu hold Tom Inglesby, který řídí centrum pro zdravotní bezpečnost na Pittsburghské univerzitě.

Témata:  úmrtí nemoc

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy