Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejhorší místo na Zemi? Teď ho může navštívit každý

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Syrský vězeňský komplex Saydnaya je považován za jedno z nejkrutějších míst na planetě. Dnes do něj ale může zavítat každý, a to z pohodlí domova. Umožní to unikátní projekt výzkumné

Agentury Forensic Architecture fungující na Londýnské univerzitě vytvořila netradiční projekt. Spolu s Amnesty International dala vzniknout 3D modelu jednoho z nejkrutějších vězení.

Tajný komplex Saydnaya zaměřený na co nejefektivnější týrání vězňů byl až dosud skryt před očima veřejnosti. Do věznice nemohli novináři ani monitorovací skupiny. Pár lidí se ale po letech odhodlalo promluvit o hrůzách, které vězení zažili.

3D model věznice

Od začátku krize v Sýrii v roce 2011 skončili v síti mučíren desítky tisíc nešťastníků, kteří nevyhovovali politickému režimu. Jejich výpovědi pomohly týmu výzkumných architektů, kteří zkonstruovali realistický model komplexu.

Model je unikátní především svými detaily. Tvůrci se zabývali vším, od vzhledu cel až po úhel, ve kterém do cel jednou za den dopadaly sluneční paprsky. Obraz také doplnili o autentické zvukové efekty. 

Amnesty International chce tímto projektem svět upozornit na to, že traumatické zážitky z takového týrání vězně doživotně poznamenají. V syrských mučírnách ostatně dodnes sedí a spí lidé, kteří by se raději ani nevzbudili.

Témata:  Sýrie věznice

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy