reklama

Předseda největšího italského islámské sdružení zveřejnil fotografii katolických jeptišek stojících v mělké vodě na pláži na protest proti nedávnému zákazu burkin. Izzedin Elzir, imám ve Florencii a prezident Svazu italských islámských společenství (UCOII), publikoval obrázek na své stránce na Facebooku. Tvrdí, že je „pokrytecké" povolit určité náboženské oblečení na pláži a jiné zase zakázat.

Imám zareagoval na zákazy, které jsou postupně přijímány v Evropě, především ve Francii. Jeho příspěvek už sdílely více než tři tisícovky lidí. Zároveň se pod ním objevily příspěvky zastánců i odpůrců tohoto zákazu. Jedni poukazují, že burkiny utlačují ženy a porušují francouzské sekulární zásady, další oponují, že zákaz je nespravedlivý a cílený pouze na muslimy.

Imám sám podle serveru Breitbart uvedl, že zveřejnil fotografii proto, aby „prokázal pokrytectví" politiků, kteří oslavují „zahalené" postavy Marie a Josefa, ale silně bojují proti „zahaleným" muslimským ženám. Podle Elzira „se někteří politici ve Francii, namísto reakce na politické a ekonomické potřeby svých občanů, soustředí na to, jak se mají muslimové oblékat."

Imám si také podle serveru The Local stěžoval, že mu po zveřejnění fotky byl zablokován účet na Facebooku. „Je to nepochopitelné. Musel jsem jim poslat svoje identifikační údaje, aby ho znovu aktivovali. Chtěli se prý ujistit, že je to můj účet. Je to velmi zvláštní postup." uvedl.

„Doufám, že profil nebyl pozastaven kvůli fotce, kterou během několika hodin sdílely více než 2 tisíce lidí, a kvůli výzvě k dialogu. Žijeme ve společnosti práva a svobody," dodal.

Už v úterý italský ministr vnitra Angelino Alfano uvedl, že Itálie nebude následovat Francii v zákazu burkin, ale namísto toho se zaměří na sledování imámy a mešity. Pro list Corriere della Sera dodal, že se domnívá, že francouzské omezení islámského oděvu je kontraproduktivní z důvodu možného odporu, který by zákaz mohl vyvolat.