Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové, pozor. V Německu se diskutuje o celkovém zákazu burek

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu se momentálně diskutuje o celkovém zákazu burek. Soud v dolnosaském Osnabrücku dnes zakázal muslimské studentce účast na vyučování v oděvu, který zakrývá obličej. Za "objektivní překážku pro vyučování" dnes označilo burky a nikáby také zemské ministerstvo školství Porýní-Falce.

Pro zákaz burek se vyslovují zejména bavorská Křesťanskodemokratická unie (CSU) a protiimigrantská Alternativa pro Německo (AfD). Ministr vnitra Thomas de Maiziére minulý týden uvedl, že chce na celostátní úrovni zakázat oděvy zakrývající obličej při řízení, na úřadech, ve školách, ve veřejných službách a u soudu.

Správní soud v Osnabrücku dnes potvrdil interní předpisy tamního večerního gymnázia, které zakrytý obličej v době výuky zakazují. Podle soudu má náboženská neutralita školního vzdělávání přednost před svobodou vyznání.

Spolková země Porýní Falc uvedla, že burku (oděv halící celé tělo ženy) a nikáb (závoj zakrývající obličej s výjimkou očí) vnímá jako narušení možnosti komunikace mezi žáky a učitel. Zemské ministerstvo školství zároveň upozornilo, že šátky, jimiž si muslimky zakrývají hlavy a které ponechávají obličej odkrytý, nijak problematicky nevnímá.

V Německu žijí asi čtyři miliony muslimů, tvoří pět procent celkové populace. Podle Ústřední muslimské rady ale burky nebo nikáby nosí jen zlomek všech muslimek. Zatím poslední studie na téma zahalování z roku 2009 ukázala, že dvě třetiny německých muslimek nenosí na hlavě ani šátek.

Témata:  Německo muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy