Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko: Evropa nesmí zavírat oči před extremismem a radikalismem

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Evropa nesmí zavírat oči před posilováním extremismu a radikalismu. Dnes to řekla slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská.

"Žádná totalita neexistuje bez obětí. Když dnes vidíme v Evropě růst radikálních a extremistických sil, nesmíme zavírat oči, protože ve výsledku i tyto (síly) budou směřovat k nové totalitě - hnědé, rudé nebo jiné. V každém případě k totalitě, která by měla za následek další oběti," uvedla Žitňanská.

Pietní ceremoniál se konal u památníku Brána svobody u soutoku řek Dunaj a Morava pod hradem Devín v okrajové části slovenské metropole u hranic s Rakouskem. Odhalen byl v roce 2005, kromě jiného na památku čtyř stovek lidí, kteří zemřeli při pokusu o útěk z komunistického Československa do západních zemí přes přísně střeženou hranici.

"Komunistický režim na dlouhou uzavřel své občany do hranic obehnaných ostnatým drátem. Znemožnil jim svobodu cestování, přičemž útěkům se snažil zabránit i za cenu usmrcení vlastních občanů, střelbou vojáků pohraniční stráže, elektrickými zátarasy, nášlapnými minami nebo speciálně vycvičenými psy," řekla slovenská ministryně.

Témata:  EU Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy