Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s EU? Merkelová, Hollande a Renzi řešili budoucnost

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ventonete (Itálie) - Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident François Hollande a italský premiér Matteo Renzi se dnes sešli na italském ostrově Ventonete, aby hledali impulzy pro Evropskou unii.

Tou otřáslo červnové referendum, ve kterém Britové schválili odchod své země z této organizace. Hostitel summitu Renzi zdůraznil, že unie rozhodně není v koncích a že musí klást důraz na společnou obranu a bezpečnost, spolupráci tajných služeb a rovněž se aktivněji zaměřit na opatření vedoucí k ekonomickému růstu.

"Mnoho lidí si myslelo, že EU je v koncích kvůli brexitu. Není tomu tak: chceme psát budoucnost," prohlásil Renzi na palubě letadlové lodi Garibaldi, kde měl s Hollandem a Merkelovou společnou tiskovou konferenci.

Kromě integračních cílů hovořil i o problémech způsobených masovým přílivem přistěhovalců na starý kontinent. EU podle něho musí vyvinout větší úsilí pro to, aby zabránila příchodu nových migrantů, a má pomáhat "těm, kteří to skutečně potřebují".

Hollande na tiskové konferenci zdůraznil nutnost boje proti nacionalistickým tendencím v zemích EU a hovořil o potřebě ukázat jednotu. Také řekl, že EU potřebuje po referendu o brexitu čerstvý impulz. Položil důraz na hlubší integraci obrany.

Témata:  Angela Merkelová François Hollande Matteo Renzi

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy