Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libye řeší vládní krizi, může mít negativní dopad na migraci

Severní Afrika
Severní Afrika
Foto: Pixabay

Tobrúk (Libye) - Libyjský parlament v Tobrúku dnes ve sporném hlasování valnou většinou přítomných poslanců odmítl vládu v Tripolisu podporovanou OSN.

Jde o ránu pro mezinárodní snahy o stabilizaci Libye a možnou komplikaci pro úsilí o zastavení migrační vlny z Afriky, upozornila agentura AP.

Výsledek hlasování oznámil mluvčí parlamentu, podle kterého se zasedání zúčastnilo 101 poslanců. Z tohoto počtu bylo 61 proti a pouze jeden pro vládu v Tripolisu. Zbylých 39 poslanců se prý hlasování zdrželo. Chybělo také mnoho provládních zákonodárců, kteří si podle AP stěžují, že o hlasování nebyli předem informováni. "Tohle je podvod," řekl jeden z nich s tím, že parlament v dnešním programu neoznámil hlasování o vládě v Tripolisu.

Nyní podle AP není jasné, co se má stát. Někteří poslanci tvrdí, že hlasování automaticky rozpustilo vládu v Tripolisu. Podle jiných je třeba vládu jen přebudovat, aby v ní bylo více členů z východu Libye.

Parlament v Tobrúku se sešel po osmi měsících. V lednu odmítl dřívější seznam ministrů navržených vůdci vlády v Tripolisu. Vláda usilovala o podporu parlamentu měsíce, neboť se snaží rozšířit svůj vliv i mimo hlavní město, upozornila agentura Reuters.

Témata:  Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy