Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce zrušit víza Ukrajincům a Gruzínům

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Ukrajinská média dnes napsala, že Evropská unie splní svůj slib a od Nového roku zruší Ukrajincům a Gruzíncům víza. O vízové liberalizaci jedná EU s Kyjevem od roku 2008. Eurokomise v dubnu připomněla, že zrušení víz ještě nedává právo v EU pracovat.

Podle unijních diplomatů, na které se ukrajinský tisk odvolává, se dá v říjnu čekat konečné rozhodnutí Evropského parlamentu a členských států unie v tomto směru a faktické zrušení víz od 1. ledna 2017.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko před časem vyjádřil přesvědčení, že EU zruší Ukrajincům víza "v nejbližších týdnech", připomněl dnes list Ukrajinska pravda.

Právě ten před týdnem vyzval západní vlády, ať víza neruší, ani nedají Kyjevu finanční pomoc, dokud na Ukrajině nezačnou opravdové reformy a boj proti korupci, namísto jejich předstírání.

Evropská komise navrhla 20. dubna členským státům a Evropskému parlamentu zrušit ukrajinským občanům víza při vstupu do Schengenu. Návrh vstoupí v platnost, pokud jej schválí kvalifikovaná většina. Ukrajinci jsou už nyní nejpočetnější skupinou cizinců žijících v Česku.

Témata:  EU Ukrajina víza

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy