Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islamisté zabili 1700 lidí, úřady je nechaly popravit. Internetem koluje jejich poslední fotka

Fotografie 36 členů radikálního hnutí Islámský stát před popravou
Fotografie 36 členů radikálního hnutí Islámský stát před popravou
Foto: Twitter

Bagdád - Světem proletěla fotografie 36 členů radikálního hnutí Islámský stát, kteří se podíleli na masakru ve výcvikovém táboře Camp Speicher. Podle iráckých úřadů tam zabili asi 1700 vojáků a jejich těla pohřbili do společného hrobu.

Fotografie islamistů pochází z irácké věznice. Byla pořízena těsně předtím, než je dozorci popravili oběšením. Není bez zajímavosti, že radikálové odsouzení na smrt na sobě mají stejné oranžové kombinézy jako zajatci Islámského státu.

Iraq executes 36 jihadists over 2014 massacre of up to 1,700 army recruits at Camp Speicher https://t.co/J9XXeD7dWV

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 21. srpna 2016

 

Všech třicet šest mužů bylo obviněno z masakru stovek vojáků, které před dvěma lety zabili členové extremistické organizace Islámský stát. Úřady je popravily o víkendu oběšením v centrální věznici v jihoiráckém městě Násiríja. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na mluvčího ministerstva spravedlnosti.

Bojovníci Islámského státu v červnu 2014 ve výcvikovém táboře v bývalé základně Camp Speicher zajali a v paláci bývalého diktátora Saddáma Husajna v severoiráckém městě Tikrít zastřelili asi 1 700 iráckých kadetů. Jejich těla pohřbili do masového hrobu.

VID: Iraq #Executes #ISIS Terrorists Responsible for Camp #Speicher Massacrehttps://t.co/BZlePG96Nu#Tikrit #ISIL pic.twitter.com/m09YP4qQvd

— #Alalam (@AlalamChannel) 22. srpna 2016

 

Záběry z masakru následně umístili na internet. Vojáci si na videu museli lehnout do vykopané jámy hlavou dolů a poté byli radikály zastřeleni. Popravení islamisté byli zatčeni v roce 2015 poté, co irácká armáda převzala kontrolu nad městem Tikrít a vyrvala ho z rukou Islámského státu.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy