Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemáme pro vás pěkná čísla: Úřady zveřejnily statistiky o znásilňování v Rakousku

Rakouská policie
Rakouská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vídeň – Počet případů znásilnění v Rakousku radikálně roste. Podle serveru The Local je počet ohlášených sexuálních útoků v zemi dvojnásobný ve srovnání s minulými roky.

Jen od letošního ledna do konce července bylo u našich sousedů evidováno 886 obvinění ze sexuálních trestných činů. Za celý loňský rok to přitom bylo celkem 1097 případů. I tato čísla naznačují, že počet sexuálně motivovaných útoků výrazně roste.

Server The Local s odvoláním na údaje rakouských státních zástupců také uvedl, že se rekordně zvýšil počet stíhaných a obviněných pachatelů. Za celý loňský rok jich úřady zaznamenaly 246, letos je to už 242.

Rakouská média v souvislosti s touto statistikou připomínají, že nárůst sexuálních trestných činů lze většinou připsat faktu, že po sexuálních útocích z Nového roku, ke kterým došlo v německém Kolíně nad Rýnem, se zvýšilo povědomí veřejnosti o podobných činech.

Rakousko také v posledních měsících zaznamenalo celou řadu mediálně ostře sledovaných incidentů, z nichž mnohé byly spojovány s migranty. Při jednom takovém byla třeba nedávno hromadně znásilněna dívka, pachateli mělo být osm mužů původem z Iráku.

Šéf vídeňského soudu připouští, že zvýšení počtu obvinění z trestných činů nevyhnutelně vedlo k další práci pro soudy. „Objevilo se hodně informací o sexuálních útocích. A zvýšení počtu obvinění s tím jde ruku v ruce," dodal.

Zatím také není jasné, zda lze růst počtu obvinění přičítat novému zákonu o sexuálním obtěžování, který nabyl účinnosti 1. ledna 2016. Ten totiž rozšířil definici sexuálního napadení a také nabídl zvláštní ochranu napadeným ženám. Podle nového zákona bylo zatím podáno 67 trestních oznámení, která vedla ke stíhání 14 pachatelů.

Rakouské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že působení nového zákona vyhodnotí až na konci roku 2018.

Témata:  znásilnění Rakousko

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy