Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy letos připlulo 70 tisíc uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes oznámila, že letos v prvním pololetí přes Středozemní moře do Itálie přeplulo už 70 tisíc uprchlíků. Cestu za lepším životem v Evropě nepřežilo 2900 osob, což je o 37 procent víc než loni za stejnou dobu.

Středomořská trasa byla vždy nejnebezpečnějším způsobem cesty do Evropy, protože vyžaduje dlouhou plavbu a převaděči často využívají k dopravě běženců nekvalitní lodě, které navíc přeplňují.

"Co se týká počtu překonání (Středozemního moře), čísla se výrazným způsobem nezvýšila, ale riziko smrti zůstává velké a roste," řekl šéf berlínského úřadu IOM Frank Laczko.

V Egejském moři se počet uprchlíků naopak prudce propadl. Zatímco loni se z Turecka přeplavilo 885.000 lidí, od březnového uzavření dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů se počet příchozích snížil o 98 procent.

Celkem za první pololetí připlulo do Řecka 154.000 migrantů, ale téměř všichni v prvních třech měsících roku. V Egejském moři letos v prvním pololetí zemřelo 376 uprchlíků, v dubnu to ale bylo jen deset a v květnu a v červnu nikdo.

Témata:  uprchlíci Itálie Řecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy