Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU rozšíří unijní operaci Sophia, její součástí bude výcvik libyjské pobřežní stráže

EU
EU
Foto: Pixabay

Řím – V Itálii dnes bylo podepsáno memorandum o pomoci při výcviku libyjské pobřežní stráže mezi Evropskou unií a Libyí. Některé země unie, včetně ČR či Slovenska, na výcvik poskytnou dobrovolný finanční příspěvek. Česká vláda má jednat o návrhu jednoho milionu korun.

Dokument podepsali velitel unijní operace Sophia admirál Enrico Credendino a velitel libyjské pobřežní stráže Abdal Tumia, informovala italská tisková agentura ANSA. Cílem spolupráce je boj s pašeráky, kteří převážejí lidi ze severu Afriky do Itálie.

EU o rozšíření unijní operace Sophia, která funguje ve Středozemním moři od loňského léta, o výcvik libyjské pobřežní stráže rozhodla 20. června.

Na základě dnes podepsaného memoranda bude výcvik rozložen do tří částí. První z nich se během 14 týdnů bude konat v mezinárodních vodách na palubě námořní lodi, která pojme až osmdesát Libyjců.

Další část se uskuteční ve výcvikových střediscích členského státu EU, který agentura ANSA nejmenovala, nebo v Libyi. Ve střediscích by mělo být vycvičeno až pět set příslušníků libyjské námořní stráže.

Po osm týdnů bude také jednotka EU školit Libyjce na palubě jejich hlídkových člunů v libyjských teritoriálních vodách a v přístavu Tripolis.

Témata:  EU Libye uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy