Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Personální zemětřesení v Rusku pokračuje, Putin prý plánuje další změny

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin se podle některých analytiků pokouší obměnit svůj nejbližší tým před prezidentskými volbami v roce 2018. Kvůli tomu má v nejvyšších patrech ruské politiky má dojít k zásadním změnám.

Podle informací listu Kommersant by se měl šéf dolní parlamentní komory Sergej Naryškin přesunout do funkce ředitele zahraniční rozvědky SVR. Jeho místo v čele sněmovny by po zářijových parlamentních volbách měl obsadit Putinův vicekancléř Vjačeslav Volodin. Naryškin to označil za výmysl, Volodin informaci odmítl komentovat s tím, že „se bude řídit veškerými pokyny prezidenta".

Naryškinův přesun do rozvědky označují informované zdroje za logický, protože v sovětské éře tento muž pracoval v první správě KGB zaměřené na zahraničí. Poukazují také na to, že stávající šéf SVR Michail Fradkov navíc organizaci řídí už devět let.

Podle moskevského rozhlasu je dalším kandidátem na vedení dolní parlamentní komory i nynější ruský premiér Dmitrij Medveděv. Tuto variantu dnes potvrdil i list Vedomosti, podle něhož se politický osud Volodina a Medveděva v Kremlu projednává.

List Vedomosti také napsal, že v ruské vládě se po volbách chystá "revoluce", která má zvýšit akceschopnost kabinetu a odpovědnost jednotlivých členů za svěřené projekty. Jaké má být místo Medveděva v těchto změnách, není podle médií zatím jasné.

Ruský prezident se v poslední době obklopuje novými lidmi, rozruch vyvolala hlavně výměna šéfa mimořádně vlivné prezidentské administrativy Sergeje Ivanova za jeho zástupce Antona Vajna. Ivanov, považovaný kdysi za možného Putinova nástupce, se stal kremelským zmocněncem pro ekologii. Vajno má estonské kořeny, jeho dědeček Karl Vajno šéfoval v 80. letech minulého století estonským komunistům.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy