Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI se zabývá útokem na americká média

FBI - Federal Bureau Of Investigation
FBI - Federal Bureau Of Investigation
Foto: INT

New York – Na redakční systém listu The New York Times a některých dalších amerických vydavatelství zaútočili hackeři. Ti údajně pracují pro ruské tajné služby. Útokem se podle CNN zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a další americké bezpečnostní složky.

O útoku dnes informovala televize CNN s odvoláním na americké bezpečnostní zdroje. Série útoků byla podle televize zjištěna v několika posledních měsících. Vyšetřovatelé se domnívají, že za útoky stojí Rusko a že akce je součástí širší série útoků, které se mimo jiné zaměřily na servery Demokratické strany.

CNN dodala, že FBI ani redakce newyorského deníku nechtějí záležitost komentovat. Podle bezpečnostních expertů se Rusko snaží získat zpravodajské informace ze širokého spektra nevládních organizací, které jsou napojeny na americký politický systém.

Deník The New York Times si už údajně najal soukromé vyšetřovatele, kteří spolupracují s pracovníky tajných služeb. Snaží se zjistit rozsah způsobených škod a odhalit způsob, jakým se hackeři do počítačových sítí dostali.

Žurnalisté jsou považováni za významný terč, protože jejich počítače mohou být cenným zdrojem informací o novinářských kontaktech na vládu, případně o důvěrných novinářských materiálech, které nejsou určeny ke zveřejnění.

Témata:  New York Times hackeři FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy