Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští horníci drží hladovku, firma jim na platech dluží sto milionů

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva – Horníci z ruského Rostova na Donu na jihozápadě Ruska nedostávají výplatu. Na svůj problém se rozhodli upozornit tím, že budou držet hadovku.

Více než stovka horníků vyhlásila hladovku na protest proti zpožďování výplat. Podle ruských médií chtějí horníci hladovět do doby, než jim vedení podniku vyplatí veškeré dlužné částky. Firma Kingcoal, která čtyři šachty v okolí Rostova vlastní, vyhlásila nedávno bankrot.

„Nedostali jsme ani kopejku, ale i když část platů přijde, hladovku nepřerušíme," řekl novinářům jeden z horníků. „Chceme, aby uhradili všechny dluhy najednou, protože pokud vyplatí jen část, znovu na nás zapomenou," dodal havíř.

Na platech majitelé dluží asi 300 milionů rublů (110 milionů korun). Gubernátor Rostovské oblasti oznámil, že situaci řešit nemůže, protože region v rezervních fondech potřebné peníze nemá. Rostovská prokuratura zmrazila majitelům dolů majetek a několik manažerů obvinila z finančních machinací a daňových podvodů.

V oblasti bezprostředně hraničící s východoukrajinským Donbasem je těžební průmysl ve vážných problémech. Důvodem jsou odbytové potíže a dopady krize, do níž se ruská ekonomika dostala vlivem propadu cen ropy a zemního plynu, hlavních exportních artiklů.

Témata:  Rusko horníci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy