Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nicolas Sarkozy zahajuje prezidentskou kampaň, slibuje omezení přistěhovalectví

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Foto: France24.com

Paříž – Post předsedy hlavní francouzské pravicové strany Republikáni dnes opustil někdejší prezident Nicolas Sarkozy. Teď se chce naplno věnovat kampani na jejímž konci - po volbách na jaře 2017 – se chce opět vrátit do Elysejského paláce. V čele Republikánů Sarkozyho vystřídá jeho zástupce Laurent Wauquiez.

Odhodlání kandidovat Sarkozy oznámil v pondělí a kampaň zahájí ve středu vydáním knihy Tout pour la France (Vše pro Francii), která přibližuje jeho politické cíle. Dvoukolové prezidentské volby ve Francii se plánují na 23. dubna a 7. května příštího roku. Hned poté se mají 11. a 18. června uskutečnit parlamentní volby.

Sarkozy, který dnes poprvé navštívil prostory, v nichž zřídil sídlo své kampaně v centru Paříže, vystoupí ve čtvrtek v Châteaurenard na jihu Francie na prvním předvolebním shromáždění. Očekává se, že se, jak již dříve řekl a také uvedl ve své knize, zaměří na republikánské hodnoty a bezpečnost Francie, která čelí teroristickým hrozbám. Slibuje třeba omezení přistěhovalectví.

Do listopadových primárek se přihlásilo celkem 13 pravicových osobností. Jeho hlavním konkurentem je 71letý dlouholetý starosta Bordeaux a bývalý premiér Alain Juppé, kterého dosavadní průzkumy označují za favorita. V primárkách, které budou pro hlavní pravicovou stranu ve Francii první v historii, budou rozhodovat hlasy nejen příznivců Republikánů (LR), ale i dalších středopravicových a pravicových stran v celé zemi.

Z primárek, které se plánují na leden 2017, vzejde také kandidát hlavní levicové formace, Socialistické strany (PS). Oslabený Hollande oznámí až v prosinci, zda se jich zúčastní, nebo zda podpoří jiného kandidáta. Kdo všechno hodlá usilovat o kandidaturu za PS zatím není jasné. Podle médií by se horkým favoritem mohl stát 53letý představitel levicového křídla socialistů Arnaud Montebourg.

Ze tří stran, které získávaly při hlasování v posledních letech nejvíce voličů, je tak zatím jistá jen kandidatura šéfky krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penové. Dosavadní průzkumy ji předvídají vítězství v prvním kole. Druhé rozhodující kolo by podle komentářů prohrála jen kvůli tomu, že by pro jejího rivala hlasovali i voliči stran, jejichž kandidát nepostoupil z prvního kola.

To se již stalo v roce 2002, kdy se do druhého kola dostal její otec a tehdejší šéf FN Jean-Marie Le Pen. Porazil ho nakonec pravicový kandidát Jacques Chirac, kterého v silné „antikampani" podpořili i levicoví voliči.

Témata:  Nicolas Sarkozy Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy