Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea vypálila k Japonsku raketu z ponorky, Tokio a USA jsou na nohou

Severokorejské rakety BM25 Musudan
Severokorejské rakety BM25 Musudan
Foto: Daily Telegraph

Soul - Severní Korea dnes cvičně vypálila balistickou raketu z ponorky. Střela letěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře v oblasti japonského vzdušného prostoru. Test vzápětí rázně odsoudilo Tokio. USA obvinily Pchjongjang z provokace a záležitost hodlají projednat v RB OSN.

Uvedly to zahraniční agentury s odvoláním na jihokorejské a americké oficiální zdroje. Raketový test se uskutečnil ráno kolem 5:30 místního času (v úterý večer SELČ) a raketa dopadla do Japonského moře, upřesnil podle Reuters představitel velení jihokorejské armády. Test podle něj ukázal, že KLDR pokročila v technologii vystřelování balistických střel z ponorek.

Spojené státy zaměřily a sledovaly severokorejskou raketu, kterou podle nich byla balistická střela typu KN-11, řekl nejmenovaný představitel armády USA. Tento typ střely podle něj zatím nikdy tak daleko nedoletěl.

"Jedná se o vážné ohrožení bezpečnosti Japonska a o nezodpovědný a neprominutelný čin, který zjevně poškozuje regionální mír a stabilitu," prohlásil japonský premiér Šinzó Abe.

Zpráva o vypuštění balistické střely, které je dalším z podobných činů KLDR v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, přišla dva dny po zahájení 12denního společného výročního cvičení USA a Jižní Koreji.

Témata:  Severní Korea Japonsko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy