Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za krásami Slovenska. Tato místa neznají ani místní

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů. Existují ale úžasná místa, o nichž netuší ani většina Slováků. Podívejte se, jaké přírodní, architektonické nebo technické divy sousední země nabízí.

U dětí asi s výletem na Slovensko zrovna nadšení nevyvoláte. V porovnání s válením u moře se může sousední země zdát jako nuda, je to ale přesně naopak. Slovensko skrývá přírodní i uměle vytvořené krásy, které uchvátí vás i vaše potomky. Redakce portálu tvnoviny.sk vybrala divy, které nejsou tak známé.

Přírodní krásy

Slovensko má, podobně jako Česku, jednu z nejkomplikovanějších krajin, alespoň z hlediska geologie. Kromě Tater, kam jezdí turisté asi nejčastěji, ale nabízí i různé unikáty a přírodní divy. Vyrazit můžete třeba do Badínského pralesa nebo na Mičinská travertinová jezírka.

Světový unikát najdete i na Kysucích, nikdo zatím nevysvětlil, jak vznikly desítky kamenných koulí o průměru 10 až 260 centimetrů. Neuvěřitelný je také čedičový kamenopád Šomoška o výšce 9 metrů, který se před 4 miliony let vytvořil kousek od Fiľakova.

Pokud máte rádi krasové jeskyně, nezapomeňte na Zlou díru u Lipovců na Prešovsku. Unikátní jsou pak Holíčské megality, které keltské kmeny používali k různým rituálům - Slováci o nich s hrdostí mluví jako o dalším Stonehenge.

Architektura

Slováci jsou náležitě pyšní i na výtvory architekta Dušana Jurkoviče. Podařilo se zachovat Spolkový dom ve Skalici nebo venkovská stavení v Čičmanech. Stavbu století ale najdete v Bratislavě - jde o asymetrický lanový most, druhý na světě.

Synagogu v Lučenci pak Slovensku závidí celý svět. Nádherná neologická budova celá léta chátrala, na jaře letošního roku ale dostala svou původní podobu. Navštivte také křesťanské stavby - kostely, v nichž se lidé modlí po staletí, najdete třeba v Kežmarku, Haluzicích nebo Trnavě.

Technické divy

Slovenská redakce se zaměřila také na technické památky a ojedinělé stavby. Do přehledu zahrnuli jednokolejnou trať Červená Skala - Margecany a Chramošský viadukt. Při cestě vlakem narazíte také na Čremošnianský tunel, nejdelší v celém Československu.

Unikátní je také kamenný mlýn v Holíči, na Slovensku jediný zachovaný. Kruhovým půdorysem i lopatkami připomíná holandské větrné mlýny. Ve Štefanské Huti zase najdete skoro dvě století starý most ze smrkového dřeva, který svému účelu stále slouží.

Témata:  Slovensko cestování

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy