Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU je větší hrozba než Putinovo Rusko, tvrdí poslankyně. Záhy přišla kritika

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň – Dánská poslankyně za Dánskou lidovou stranu se stala terčem kritiky poté, co tvrdila, že Evropská unie je pro její zemi „bezpochyby“ větší hrozba než Rusko.

V rozhovoru pro dánský server Mandag Morgen poslankyně Marie Krarupová uvedla, že EU představuje existenční hrozbu pro Dánsku a že představuje mnohem větší problém než Rusko. „Pro Dánsko? Ano, bez pochyb. Jen Schengen samotný je katastrofa. Je to něco, co vymaže Dánsko z mapy světa, pokud nebudeme táhnout sami za sebe. To, že by hranice jednotlivých států měly být rozpuštěny, je hrozbou pro existenci Dánska," cituje její slova server The Local.

Uvedla také, že i když vnímá ruského prezidenta Vladimira Putina jako „zástupce despotického a nedemokratického systému, který v Dánsku nechceme", uvítala by jeho pomoc při demontáži EU v její současné podobě.

„Nechci EU jako je ta, kterou teď máme. Chci ji pohřbít a nahradit fórem pro volný obchod. To je naše politika. Pokud s tím Putin nebo Marine Le Penová mohou pomoci, tak dobře," řekla serveru Mandag Morgen s tím, že by přijala pomoc i od „samotného Satana".

Není to poprvé, co Krarupová, která působí jako mluvčí strany, pronesla kontroverzní poznámky o Rusku. Minulý měsíc tvrdila, že by Rusko mělo být považováno za „budoucího spojence" a obvinila Západ, že je jeho „démonizace Putina groteskně absurdní a opravdu hloupá".

Obě prohlášení vyvolala silné reakce ze strany jejích politických kolegů, včetně mluvčího pro zahraniční věci vládnoucí strany Venstre. „Člověk si o EU může myslet, co chce, ale začít nazývat Putina potenciálním spojencem a říkat, že EU je horší než Rusko, pokud jde o bezpečnost v Dánsku, je asi ta nejpodivnější věc, kterou jsem za dlouhou dobu slyšel," napsal Michael Aastrup Jensen na Facebooku.

Krarupovou kritizují i konzervativci. „Je znepokojující, že mluvčí Dánské lidové strany je tak zamilovaná do největší vojenské hrozby pro Dánsko, které Putinovo Rusko představuje," uvedl mluvčí ministerstva obrany Rasmus Jarlov.

Peter Hummelgaard, mluvčí opozičních sociálních demokratů, sdělil stanici TV2 News, že připomínky Krarupové byly „hluboce děsivé" a obvinil ji z „naprostého nedostatku paměti" kvůli ruským akcím v průběhu několika posledních let.

„Mluvíme o režimu, který úmyslně narušuje dánský a švédský vzdušný prostor svými válečnými letadly. O režimu, který se vrhl do pozemní války na Ukrajině, aby získal nové území, a tím ohrozil stabilitu v Evropě," řekl.

Dánský vztah s Ruskem je poznamenán napětím, které se v průběhu několika posledních let zvyšuje Zpravodajské služby v Dánsku, Švédsku a Norsku umístili ruskou agresi do svých hlavních národních bezpečnostních problémů.

Rusové provedli dva oddělené simulované útoky na dánský ostrov Bornholm a operovali také v okolí dánského vzdušného prostoru a málem způsobili kolizi s dopravními letadly.

V březnu 2015 ruský velvyslanec v Dánsku Michail Vanin varoval, že ze sebe Dánsko učinilo cíl potenciálního jaderného útoku, protože se přidalo k systému protiraketové obrany NATO. Začátkem tohoto roku Vanin obvinil Dánsko z toho, že je „nepřátelské" a „anti-ruské". Učinil tak poté, co vláda oznámila nasazení vojáků do Pobaltí jako součást úsilí NATO k posílení  přítomnosti ve východní Evropě.

Témata:  Dánsko Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy